Sdružený KOV SM v roce 2003

Pokud mám hodnotit práci Sdruženého koordinačního odborového výboru Severní Moravy v roce 2003, musím začít tím, že jsme připravili a realizovali zimní sportovní hry, letní sportovní hry a turnaj v sálové kopané pro zaměstnance ČESKÉHO TELECOMU pracující na území Moravy, ale také turnaj v bowlingu pro členy našeho OS na severní Moravě. Je to podstatné pro hodnocení činnosti odborového orgánu? Myslím, že je i není! Podstatné je především, co odborové orgány dělají pro to, aby vůči současným i budoucím členům splnily sliby, ke kterým je zavazují stanovy a program, jak byly přijaty III. sjezdem OS ZPTNS v listopadu 2001.

Již delší dobu je hlavním naším problémem a trápením neustálé snižování počtu zaměstnanců, pro náš region vzhledem k vysoké nezaměstnanosti (kolem 18 %, ale i přes 20 %) mimořádně závažné. Toto trápení nás neminulo ani v roce 2003 v podobě ČESKÝM TELECOMEM vyhlášené Optimalizace 2003 a jak to vypadá, nemine nás ani v dalších letech... Lidé, řadoví odboráři na severní Moravě, se právem ptali, a ptají se i dnes (a myslím, že nejen v našem regionu): "Jste vůbec vy, které jsme si zvolili do čela odborových orgánů schopni něco podniknout a zorganizovat ?"

Náš KOV ten pokus učinil. Iniciovali jsme společně s odboráři jižní Moravy výzvu k vrcholovým orgánům našeho OS i k vrcholovým odborovým orgánům v ČESKÉM TELECOMU vznik krizového štábu a podpisovou akci proti propouštění zaměstnanců v rámci Optimalizace 2003, u zaměstnanců na severní Moravě velmi úspěšnou. Musím také podotknout, že odboroví zástupci našeho regionu pracovali v této akci a v těchto orgánech s maximálním nasazením. Jelikož jsme ale nezískali potřebnou podporu odborářů ostatních regionů, výsledek všichni dobře znáte a všichni jej budeme pociťovat i další léta.

S tím žili a pracovali funkcionáři Sdruženého koordinačního odborového výboru a základní organizace OS ZPTNS severní Moravy v roce 2003. Zda to je dost nebo málo, ať posoudí jiní.

Dušan Turňa
předseda S KOV SM